Mäster Olof eller Berättelsen om Olof Pederson

 

fritt efter August Strindberg

För åk 8, 9 och gymnasiet.

Medverkande: Björn Holmudd, Staffan Nattsén och Åsa Eek Engquist.
Repetitionsvakt: Carl Harlén
Bearbetning: Teater UNO
Producenter: Helén Liljedal, Marie Svensson

Premiär: 2006

Spelad 224 gånger
(varav 35 ggr på den egna scenen)

Olika föreställningar:
Offentliga: 18 st
Skolor: 186 st
Abonnerade: 20 st

Övrigt:
Längd: 90 min inkl samtal
Åldersgräns: 14 år


Religiösa konflikter har präglat världen de senaste åren - samtidigt blir de bakomliggande maktpolitiska intressena allt tydligare. Teater UNO har valt den svenska historien som exempel för att diskutera vår samtid. I Mäster Olof ställs frågan om reform eller revolution och vad som händer med de ungdomliga idealen i mötet med en krass verklighet - i Gustav Vasas tid och i vår egen.

Föreställningen har repeterats i klassrum på fyra skolor i olika områden i Göteborg. Teater UNO:s ambition är att undersöka och fördjupa skolteatertanken. Valet att repetera och spela i klassrum har både en estetisk och praktisk dimension. Begränsningen utmanar, teatern befinner sig på publikens hemmaplan och i klassrummet når vi alla elever. Många skolor upplever idag svårigheter att komma iväg på teaterbesök, ofta på grund av bristande resurser, eller så är det bara de redan intresserade som kommer iväg. Det tycker vi är synd.

Teater UNOs bearbetning av texten är sammanställd utifrån Strindbergs tre versioner av Mäster Olof, i huvudsak prosaversionen, samt egna texter inspirerade av persongalleriet i Mäster Olof och placerade i en nutida kontext. Vi har också påverkats av Strindbergs drama Gustav Vasa.


«« Tillbaka